ⓘ Kategorije po parametru - Robert Sean Leonard, Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010., Dr. House, Spust, Skoplje, Veleslalom ..

Robert Sean Leonard

Robert Lawrence Leonard, poznatiji kao Robert Sean Leonard, američki je filmski i pozorišni glumac, najpoznatiji po ulogama dr. Jamesa Wilsona u seriji Dr. House i Neila Perryja u filmu Društvo mrtvih pjesnika.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010.

Svjetsko prvenstvo u nogometu - Južna Afrika 2010. je održano u Južnoafričkoj Republici od 11. juna do 11. jula 2010. Novi svjetski prvak je nogometna reprezentacija Španije, koja je rezultatom 1:0, nakon produžetaka, savladala reprezentaciju Holandije. Ovim je Španija po prvi put postala svjetski prvak. Ovo je prvi put da se svjetska nogometna smotra održala u jednoj afričkoj državi. Odluka o održavanju 19. svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici donesena je 15. maja 2004. godine na zasjednaju FIFA-u Zürichu. Odluka je donesena po rotacionom principu podjela organizacije takmičenja ...

Dr. House

Dr. House američka je medicinska dramska TV-serija nagradena Emmyjem i nagradom Peabody koja je s emitiranjem počela 16. 11. 2004, a završila 21. 5. 2012. Autor serije je David Shore, koji je ujedno i izvršni producent zajedno s režiserom Bryanom Singerom. Tokom sezone 2007/08. Dr. House je bila najgledanija serija u SAD-u, te treća najgledanija emisija uopće, iza Američkog idola i Plesa sa zvijezdama. Glavnog lika serije, dr. Gregoryja Housea, glumi engleski glumac Hugh Laurie, koji je za tu ulogu 2006. i 2007. dobio Zlatni globus te Nagradu Ceha filmskih glumaca 2007. za najbolju glavnu ...

Spust

Spust je oznaka sportske disicpline u alpskom skijanju ali i drugim sportovima u kojima takmičar prolazi dugu i strmu stazu. Tako je disciplina spust osim u skijanju poznata i u brdskom biciklizmu, u kajaku i kanuu na divljim vodama, itd.

Skoplje

Skoplje jest glavni i najveći grad Sjeverne Makedonije. Po posljednjem sprovedenom popisu stanovništva iz 2002. sama urbana zona grada je imala 428.933, dok šire područje koje obuhvata i mjesta udaljena 20 km od grada na granici sa Kosovom i brojna druga ruralna naselja, ima 506.926 stanovnika. Skoplje je politički, ekonomski i kulturni centar Sjeverne Makedonije i glavni centar metalopreradivačke, hemijske, drvne, tekstilne, kožne i štamparske industrije. Industrijski razvoj je praćen intenzivnim razvojem unutrašnje i spoljne trgovine i bankarstva, kao i aktivnosti u poljima kulture i sporta.

Veleslalom

Veleslalom se odnosi na takvo sportsko takmičenje u kojem natjecatelji u želji da najbrže produ zadanu stazu, prolaze označeni put izmedu oznaka poznatijim pod nazivom vrata, koja su za razliku od slaloma postavljena u nešto širem medusobnom razmaku.