ⓘ Spisak aerodroma u Bosni i Hercegovini obuhvata sve postojeće aerodrome u Bosni i Hercegovini. U spisku su date sve vrste aerodroma, od medunarodnih do vojnih k ..

Spisak aviokompanija u Bosni i Hercegovini

Spisak aviokompanija registrovanih u Bosni i Hercegovini koje su trenutno u funkciji. Spisak aviokompanija registrovanih u Bosni i Hercegovini koje više nisu u funkciji.

Medunarodni aerodrom Mostar

Aerodrom Mostar je otvoren za civilni saobraćaj 1965. godine samo za domaće letove. 1984. godine, Aerodrom Mostar postao je Medunarodni aerodrom Mostar, te je objavljeno da je on alternativa Medunarodnom aerodromu Sarajevo tokom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Aerodrom je postao popularan i za ljude koji dolaze na hodočašće u Medugorje. U 2012 godini kompanija je ostvarila rast prometa od 112% u odnosu na 2011 godinu. Planirano je proširenje zgrade terminala, obnova hangara i tehničke opreme aerodroma stepenice za avione, tegljači za avione, proširenje platforme parking ...

Rat u Bosni i Hercegovini

Rat u Bosni i Hercegovini je općeprihvaćeni naziv za medunarodni vojni sukob na području Bosne i Hercegovine, koji je trajao od 6. aprila 1992. do 14. decembra 1995. izmedu Republike Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske, zajedno sa samoproglašenim srpskim i hrvatskim paradržavama unutar teritorije Bosne i Hercegovine, Republika Srpska i Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Mogu se pronaći i nazivi "agresija na Bosnu i Hercegovinu", "odbrambeno-oslobodilački rat", "obrambeno-otadžbinski rat" i "gradanski rat u Bosni i Hercegovini" u zavisnosti od gledišta sukobljenih str ...

Medunarodni aerodrom Banja Luka

Medunarodni aerodrom Banja Luka, poznat i kao Aerodrom Mahovljani, po obližnjem istoimenom selu, je aerodrom koji se nalazi 23 km od grada Banje Luke, administrativnog sjedišta Republike Srpske i drugog po veličini grad u Bosni i Hercegovini. Aerodrom je primio 17.622 putnika 2006. godine, što za 16% manje nego je bilo 2005. godine.

Icar Air

Icar Air je privatna aviokompanija smještena u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Kompanija se bavi transportom robe zračnim putem. Nakon ukidanja dozvole za letenje BH Airlines-u julu 2015. godine, Icar Air ostaje jedina registrovana aviokompanija sa sjedištem u Bosni i Hercegovini.

Medunarodni aerodrom Tuzla

Medunarodni aerodrom Tuzla je aerodrom u naseljenom mjestu Dubrave Gornje, općina Živinice, 15 km udaljenom od Tuzle, Bosna i Hercegovina. Aerodrom je civilni, ali služi i kao vojna baza. Jedan je od četiri medunarodna aerodroma u Bosni i Hercegovini. Posljednjih godina, aerodrom je doživio ekspanziju po pitanju broja putnika te se trenutno svrstava kao drugi najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini, iza Medunarodnog aerodroma Sarajevo. Aerodrom je poznat i kao centar za niskobudžetne low cost avio kompanije, kojeg koriste putnici iz BiH kao i iz susjednih država, Hrvatske i Srbije.

                                     

ⓘ Spisak aerodroma u Bosni i Hercegovini

Spisak aerodroma u Bosni i Hercegovini obuhvata sve postojeće aerodrome u Bosni i Hercegovini. U spisku su date sve vrste aerodroma, od medunarodnih do vojnih kao i letilišta. U Bosni i Hercegovini trenutno postoje 4 aerodroma za medunarodne letove.

Najveći i najprometniji je Medunarodni aerodrom Sarajevo sa prometom od 957.969 putnika u 2017. godini.

                                     

1. Vanjski linkovi

  • FallingRain.com
  • The Airport Guide
  • A-Z World Airports
  • PilotFriend.com
  • Spiskovi aerodroma u Bosni i Hercegovini
  • Great Circle Mapper
  • Aircraft Charter World
  • World Aero Data Archived 2019-09-14 na Wayback Machine