ⓘ Skoplje jest glavni i najveći grad Sjeverne Makedonije. Po posljednjem sprovedenom popisu stanovništva iz 2002. sama urbana zona grada je imala 428.933, dok šir ..

RK Metalurg Skoplje

RK Metalurg Skoplje je makedonski rukometni klub iz Skoplja. Takmiči se u VIP Superliga, prvom rangu makedonskog rukometa i SEHA ligi Klub je osnovan 1971. godine. Jedan je od najuspješnijih rukometnih klubova u Makedoniji. Prvak države je bio šest puta, dok je nacionalni osvajao pet puta. U sezoni 2011-12. je igrao finale SEHA lige.

Administrativna podjela Sjeverne Makedonije

Općine u Republici Sjevernoj Makedoniji su administrativne jedinice prvog reda. U augustu 2004, Republika Makedonija je reorganizovana u 84 općine. 10 od njih čine Grad Skoplje, posebnu jedinicu lokalne samouprave i glavni grad. Najmnogoljudnija općina u Republici Sjevernoj Makedoniji je općina Kumanovo sa 105.484 stanovnika, a najmanja općina je Vraneši sa 1.322 stanovnika. Po površini, najveća općina je Prilep sa površinom od 1.194 km 2, a najmanja je općina Čair sa površinom od 3.5 km 2. Republika Makedonija je podijeljena na 8 statističkih regiona. Jedan od regiona je Skoplje koji obuh ...

Kočani

Kočani je grad i sjedište općine u Sjevernoj Makedoniji. Sam grad ima 28 330 stanovnika, a općina oko 41 356 stanovnika. Grad Kočani nalazi se 120 km od glavnog grada Skoplja, na nadmorskoj visini od 350-450 metara. U njegovoj blizini nalazi se poznati zimski turistički centar Ponikva. Kroz grad prolazi magistralna saobraćajnica koja povezuje Štip i Veles, a potom izlazi na E-75 Skoplje-Devdelija.

Spisak općina u Sjevernoj Makedoniji

Spisak općina u Sjevernoj Makedoniji je lista svih općina u Republici Sjevernoj Makedoniji. Na dan 1. januara 2020. godine, Sjeverna Makedonija je imala glavni grad Skoplje sa deset gradskih općina u svom sastavu, te 70 općina u ostatku države.

Makedonski jezik

Makedonski jezik jest južnoslavenski jezik i dio istočne podgrupe južnoslavenskih jezika. Službeni je jezik Sjeverne Makedonije i priznati manjinski jezik u Albaniji, Srbiji, Kosovu i Rumuniji. Uz bugarski, makedonski jezik je jedini slavenski jezik koji ima član i jedini jezik koji ima tri člana. Deklinacija u makedonskom jeziku je ograničena. Padežni odnosi izražavaju se najčešće prijedložnim konstrukcijama, ponajviše prijedlogom "na", uz koji ime redovno dobija značenje genitiva ili dativa. Poredenje pridjeva vrši se prefiksima: "po" za komparativ, "naj" za superlativ. Makedonski jezik ...

                                     

ⓘ Skoplje

Skoplje jest glavni i najveći grad Sjeverne Makedonije. Po posljednjem sprovedenom popisu stanovništva iz 2002. sama urbana zona grada je imala 428.933, dok šire područje koje obuhvata i mjesta udaljena 20 km od grada na granici sa Kosovom i brojna druga ruralna naselja, ima 506.926 stanovnika. Skoplje je politički, ekonomski i kulturni centar Sjeverne Makedonije i glavni centar metalopreradivačke, hemijske, drvne, tekstilne, kožne i štamparske industrije. Industrijski razvoj je praćen intenzivnim razvojem unutrašnje i spoljne trgovine i bankarstva, kao i aktivnosti u poljima kulture i sporta.

                                     

1. Historija

Skoplje su osnovali Dardanijci u 3. vijeku p. n. e. U vrijeme Rimskog Carstva na tom mjestu je bio grad pod imenom Justiniana Prima, ali je uništen u zemljotresu 518. Grad je ponovo izgraden, i u vrijeme Bizantije je bio poznat pod imenom Skupi. U srednjem vijeku su se na vlasti u Skoplju često smjenjivali Bizantija i Bugarska, sve dok ga nisu osvojili Srbi u kasnom XIII vijeku i prenijeli u njega svoju prijestonicu. Osmanlije su ga osvojile 1392. i na turskom mu je ime bilo Üsküb ili Uskup za vrijeme petstogodišnje osmanske vladavine.

Skoplje je u tursko doba bilo glavni grad Kosovskog vilajeta. Turski pisac Dildžer Zede je u 17. vijeku napisao: "Dugo sam putovao preko te zemlje Rumelije, i vidio sam dosta lijepih gradova i bio sam zapanjen Allahovim blagoslovima, ali nijedan me nije zadivio i obradovao toliko kao nebeski grad Skoplje kroz koji protiče rijeka Vardar." Godine 1689. grad je zapalio austro-ugarski general Pikolomini.

1905. Skoplje je imalo oko 32.000 stanovnika, mješavinu Makedonaca, Bugara, Srba, Turaka, Albanaca i Roma. Ovdje je bilo sjedište arhiepiskopa Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopa katoličkih Albanaca i bugarskog episkopa. 1910. godine Agnes Gonxha Bojaxhiu, poznatija kao Majka Tereza, je rodena u Skoplju u katoličkoj albanskoj porodici.

Srbi su tokom Balkanskog rata 1913. oslobodili Skoplje od turske okupacije, i ono je postalo dio Srbije, koja je postala dio Kraljevine SHS 1918, te Kraljevine Jugoslavije 1929. godine. Bilo je pod bugarskom vlasti tokom oba svjetska rata, a 1945. godine je postao glavni grad Sjeverne Makedonije, republike članice Jugoslovenske federacije. 1963. Skoplje je pogodio snažan zemljotres, i brojni kulturno-historijski spomenici su ozbiljno oštećeni.

Za vrijeme Jugoslavije, Skoplje je brzo raslo i postalo je glavni industrijski centar južnobalkanskog regiona. Raspadom SFRJ 1991. godine Skoplje je postalo glavni grad nezavisne Republike Sjeverne Makedonije. Grčka se protivila korišćenju imena Makedonija od strane novoformirane države, i nametnula je ekonomsku blokadu koja je žestoko naškodila ekonomiji Sjeverne Makedonije i Skoplja, jer je zatvorila pristup moru preko Soluna. Blokada je stavljena van snage 1995. godine nakon dogovora izmedu Grčke i Sjeverne Makedonije. Mnogi Grci i dalje ovu državu nazivaju "Republikom Skoplje", a njene stanovnike omaložavajuće "Skopljacima" Skopiani na grčkom.

                                     

2. Demografija

Skoplje je demografski centar Republike Sjeverne Makedonije. Po popisu stanovništva iz 2002. sam grad brojao je 428.933 stanovnika dok u širem području u koje spada preko 50 sela i mjesta udaljena 20 km od grada, na samoj granici sa susjednom Srbijom, ima 506.926 stanovnika. U širem području koje obuhvata deset urbanih i ruralnih općina najviše je osoba koje su se izjasnili kao Makedonci 338.358, 66.75%, Albanci 103.891, 20.49%, Romi 23.475, 4.63%, Srbi 14.298, Turci 8.595, Bošnjaci 7.585 i Vlasi 2.557, dok ostalih 8.167 spada u kategoriju Ostalih.