ⓘ 91. dodjela Oscara. 90. dodjela Oscara jest svečanost koju predstavlja Akademija filmskih umjetnosti i nauka, a održana je 24. februara 2019. u Dolby Theatreu u ..

92. dodjela "Oscara"

92. dodjela Oscara jest svečanost koju predstavlja Akademija filmskih umjetnosti i nauka, a održala se 9. februara 2020. u Dolby Theatreu u Hollywoodu. Nakon više od decenije, prethodne ceremonije dodjele nagrada Akademije obično su se održavale krajem februara, dok se 92. dodjela nagrada Akademije održala ranije, 9. februara 2020. godine. Nagrade su se dodijelile u 24 kategorije. Svečanost je u SAD-u prenosila TV-kuća ABC, a producenti su bili Lynette Howell Taylor i Stephanie Allain a režiser je bio Glenn Weiss. Pozivajući se na uspjeh formata 91. dodjele 2019. godine, ABC je objavio da ...

84. dodjela "Oscara"

84. dodjela nagrade Oscara, koju je organizirala američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka, odala je počast glumcima, tehničkim dostignućima i filmovima za 2012. godinu i održana je 26. februara 2012. u pozorištu Dolby Theatre u Hollywoodu, Los Angelesu. Tokom svečanosti, Akademija filmskih umjetnosti i nauka uručila je nagrade za 24 kategorije. Ceremoniju je prenosila američka tv-stanica ABC, u produkciji Briana Grazera i Dona Mischera; Mischer je takoder bio i režiser. Glumac Billy Crystal je bio domaćin ceremonije po deveti put. Prvi put je bio domaćin na 62. ceremoniji održanoj 19 ...

90. dodjela "Oscara"

90. dodjela Oscara jest svečanost koju predstavlja Akademija filmskih umjetnosti i nauka, a održana je 4. marta 2018. u Dolby Theatreu u Hollywoodu. Svečanost je održana 4. marta 2018. godine, a ne u uobičajeno vrijeme krajem februara kako se ne bi podudarila sa zatvaranjem Zimskih olimpijskih igara. Ceremonija je počela u 17:30 PST / 20:30 EST. Nagrade Oscar dodijeljene su u 24 kategorije. Svečanost je u SAD-u prenosila TV-kuća ABC, a producenti su bili Michael De Luca i Jennifer Todd. Televizijski voditelj Jimmy Kimmel bio je drugu godinu zaredom domaćin svečanosti. Takoder, i Billy Crys ...

Nagrada "Irving G. Thalberg"

Memorijalnu nagradu "Irving G. Thalberg" periodično dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka na ceremoniji dodjele Governors Awardsa "kreativnim producentima, čija djela odražavaju dosljedno visok kvalitet filmske produkcije." Nagrada je nazvana po Irvingu Thalbergu, legendarnom šefu produkcijskog odjela Metro-Goldwyn-Mayera, koji je zaslužan za ugled ove kompanije po sofisticiranim filmovima. Sam trofej jest Thalbergova bista, a ne uobičajena statueta "Oscar". Medutim, nagrada se i dalje vodi kao "počasni Oscar". Dosad je dodijeljena 41 ova nagrada.

76. dodjela "Zlatnog globusa"

76. dodjela Zlatnog globusa koja odaje počast najboljim filmskim i televizijskim ostvarenjima za 2018. godinu, emitirana je uživo preko televizijske mreže NBC iz Beverly Hills Hotela u Beverly Hillsu, Kalifornija 6. januara 2019. Nominacije su 6. decembra, 2018. objavili Terry Crews, Danai Gurira, Leslie Mann i Christian Slater.Sandra Oh i Andy Samberg su bili domaćini ceremonije.Jeff Bridges je bio dobitnik nagrade "Cecil B. DeMille" za svoj doprinos filmskoj umjetnosti i humanitarnom radu. Ceremonija je obilježila debi novog nekonkurentnog priznanja koje nagraduje dostignuća na televizij ...

Oscar za najbolju režiju

Oscar za najboljeg režisera jedna je od nagrada Oscara koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka režiserima koji rade u filmskoj industriji. Dok su nominacije za najbolju režiju dodjeljivane od strane članova ogranka Akademije za režiju, o dobitnicima nagrade odlučuje članstvo Akademije u cjelini.

                                     

ⓘ 91. dodjela "Oscara"

90. dodjela Oscara jest svečanost koju predstavlja Akademija filmskih umjetnosti i nauka, a održana je 24. februara 2019. u Dolby Theatreu u Hollywoodu. Nagrade su dodijeljene u 24 kategorije. Svečanost je u SAD-u prenosila TV-kuća ABC, a producenti su bili Donna Gigliotti i Glenn Weiss. Weiss je bio i režiser TV-prijenosa. Ovo je bila prva ceremonija za tri decenije, od 61. dodjele 1989, koja je održana bez voditelja.

Akademija je održala svoju 10. godišnju ceremoniju dodjele počasnih Oscara Governors Awards u Velikoj dvorani Hollywood and Highland Centera 18. novembra 2018. Nagrade Akademije za naučna i tehnička dostignuća predstavio je glumac David Oyelowo 9. februara 2019. godine na ceremoniji koja se održala u Beverly Wilshire hotelu na Beverly Hillsu, Kalifornija.

Film Zelena knjiga osvojio je tri nagrade, uključujući i onu za najbolji film, dok je Boemska rapsodija osvojio četiri, uključujući onu za najboljeg glumca za Ramija Maleka u ulozi Freddieja Mercuryja. Roma i Crni panter takoder su dobili po tri nagrade, s Alfonsom Cuarónom, koji je već drugi put dobitnik nagrade za najbolju režiju. Olivia Colman nagradena je za najbolju glumicu za ulogu Ane, kraljice Velike Britanije, u filmu Omiljena. Sa gledanošću od 29.6 miliona u SAD-u, ceremonija bilježi povećanje za 12% u odnosu na 2018.

                                     

1. Pobjednici i nominirani

Nominirani za 91. nagradu Akademije objavljeni su 22. januara 2019. u Samuel Goldwyn Theateru na Beverly Hillsu, u Kaliforniji, a objavili su ih glumci Kumail Nanjiani i Tracee Ellis Ross.

                                     

2. Informacije o ceremoniji

Zbog pomiješanih ocjena posljednjih dviju ceremonija i smanjenja rejtinga s prethodnom ceremonijom koja je imala najmanje gledalaca u historiji Oscara, producenti Michael De Luca i Jennifer Todd odbili su da produciraju ceremoniju za 2019. i zamijenili su ih Donna Gigliotti i Glenn Weiss. U augustu 2018. godine, Akademija je objavila planove da doda novu kategoriju Oscar za popularni film. Prijedlog je naišao na negativnu kritiku, budući da se nagrada fokusira na blokbaster filmove zabave što se smatralo ponižavajućim prema umjetničkim i drugim nekomercijalnim filmovima. Ta bi nagrada sugerirala da takvi filmovi nisu bili "popularni", i da bi to moglo umanjiti šansu za kritički uspješne filmove da budu nominirani i za najbolji film, kao što je slučaj sa filmom Crni panter, iako je Akademija izjavila da se jedan film može nominirati u obje kategorije. Akademija je narednog mjeseca objavila da će odgoditi novu kategoriju kako bi tražila dodatne informacije. Predsjednik Akademije John Bailey priznao je da je predložena kategorija trebala pomoći u poboljšanju gledanosti, i napomenuo je da koncept posebne nagrade za komercijalni film datira još od 1. dodjele "Oscara", koji su tada imali odvojene kategorije za "Najbolji film" i "Najbolji jedinstveni i umjetnički film".

U januaru 2019. godine, objavljeno je da su u sklopu nastojanja da se skrati ceremonija, samo dvije pjesme koje su kandidati za najbolju originalnu pjesmu All the Stars i Shallow će biti izvedene uživo. Nakon negativne reakcije publike i filmskih muzičara, uključujući Lin-Manuel Miranda i članove muzičkog ogranka, Akademija se povukla i najavila da će biti izvedeno svih pet pjesama. Četiri dana kasnije, Akademija je povukla odluku i najavila da će sve 24 kategorije biti predstavljene uživo.

                                     

2.1. Informacije o ceremoniji Odabir domaćina ceremonije

90. dodjela "Oscara" 2018. godine imala je najnižu ocjenu svih vremena, sa 57.25 miliona gledalaca što je manje od polovine ukupnog broja gledalaca 70. dodjele "Oscara" iz 1998 godine. U oktobru 2018. godine, Akademija je zatražila da Dwayne Johnson bude domaćin 91. ceremonije, vjerujući da bi popularnost holivudskih najgledanijih glumaca pomogla da poveća gledanost ceremonije. Johnson je odmah počeo da planira ono što je on opisao kao šou "publike na prvom mjestu", ali nije mogao da promijeni svoj raspored snimanja filmova Hobbs & Shaw i neimenovani treći nastavak Jumanji-a.

4. decembra 2018. godine, Akademija je objavila da će Kevin Hart biti domaćin ceremonije. Hart je tada izjavio da mu je zaista čast i uzbudenje što se od njega traži da bude domaćin Oscara. Kontroverza se pojavila kada su se njegove šale i komentari iz prošlosti, koje je iznio Hart, našli u anti-gej vijestima; Hart se 6. decembra povukao, rekavši da ne želi biti "smetnja" ceremoniji. Prethodni domaćini Oscara, kao što su Seth MacFarlane, Ellen DeGeneres, Neil Patrick Harris, Chris Rock, i Jimmy Kimmel nisu pokazali interes za ponudu. 9. januara 2019. godine, objavljeno je da Akademija planira da održi ceremoniju bez domaćina, a umjesto toga da izabrani predstavljači uvode segmente i pročitaju nagrade. Nije objavljen nijedan zamjenski domaćin i to je bila prva ceremonija bez imenovanog domaćina od 61. dodjele "Oscara" 1989. godine.                                     

3. In memoriam

Godišnji segment In memoriam predstavio je predsjednik Akademije John Bailey s Gustavom Dudamelom, koji je dirigirao Losandeleskom filharmonijom pri izvedbi kompozicije "Leaving Home", teme iz filma Superman, koju je komponirao John Williams.