ⓘ Dizanje tegova, takoder nazvano dizanje tegova olimpijskim stilom, ili olimpijsko dizanje tegova, jeste sportska disciplina u modernom olimpijskom programu u ko ..

Olivera Jurić

Olivera Jurić je bosanskohercegovačka dizačica tegova rodena u Mostaru. Profesionalnu karijeru u dizanju tegova je počela 2002. godine. Olivera je bila ostvarila normu za Olimpijske igre u Pekingu 2008, ali je suspendovana radi korištenja dopinga, odnosno nedozvoljenog anaboličkog steroida. Zajedno sa svojim trenerom i ljekarom je suspendovana do 17. maja 2012.

Hrvatska na Olimpijskim igrama 2016.

Hrvatska se takmičila na Olimpijskim igrama 2016 u Rio de Janeiru, Brazil, od 5. do 21. augusta 2016. Ovo je sedmi uzastopni nastup ove nacije na Ljetnim olimpijskim igrama. Hrvatski olimpijski komitet je poslao tim od 87 sportaša 68 muškaraca i 19 žena u preko 18 sportova. Košarka, vaterpolo i rukomet su jedini timski sportovi u kojima su imali reprezentaciju na Olimpijskim igrama. Medu ostalim sportovima, Hrvatska je upisala debitantski olimpijski nastup u skokovima u vodu i povratak u dizanje tegova nakon 12 godina izostanka. Hrvatska je napustila Rio de Janeiro sa ukupno deset medalja ...

Paraolimpijske igre

Paraolimpijske igre su sportski dogadaji za sportiste s fizičkim i mentalnim invaliditetom. Paraolimpijske igre se održavaju svake četiri godine, nakon Olimpijskih igara, i uredeni su od Medunarodnog paraolimpijskog komiteta. Paraolimpijske igre se održavaju od 1960. godine. Postoje i ljetne i zimske igre.

Mediteranske igre

Mediteranske igre jesu sportske igre mediteranskih zemalja i naroda uz more. Bosna i Hercegovina nastavlja bogatu tradiciju jugoslavenskih nastupa, a učestvuje od sredine 1990-ih. Ideja za Igre potiče od Egipćanina Muhameda Tahira Paše, tadašnjeg predsjednika Nacionalnog olimpijskog komiteta Egipta, koji je prvi put 1948. na ljetnim Olimpijskim igrama predložio održavanje ovih igara. Prve Mediteranske igre održane su 1951, dok su sljedeće uvijek održavane godinu dana prije ljetnjih olimpijskih igara. U Jugoslaviji su održane 1979, a grad domaćin bio im je Split. Svečano ih je otvorio preds ...

Olimpijske igre 2004.

Ceremoniju otvaranja, iz svečanih loža Olimpijskog stadiona, osim domaćina, grčkog predsjednika Kostisa Stephanopoulosa i premijera Kostasa Karamanlisa, predsjednice Organizacijskog odbora "Atina 2004", Gianne Angelopoulos-Daskalaki i grčkih dužnosnika, pratio je veliki broj stranih državnika, medu kojima je bio Tony Blair, Ion Iliescu, Recep Tayyip Erdogan, Tasos Papadopulos, George Bush, španski kralj Huan Carlos, princ Charles, kao i predsednici MOO-a - sadašnji Jacques Rogue i bivši Huan Antonio Samaran. Spektakularnu ceremoniju otvaranja Igara mnogi će pamtiti po scenskim efektima i s ...

Nauru

Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu nedaleko od ekvatora. Ova zemlja je najmanja izvanevropska država i najmanja svjetska republika, te jedina država na svijetu bez glavnog grada. Najbliže okolne države su Savezne Države Mikronezije na zapadu, Maršalova Ostrva na sjeveru, Kiribati na istoku i Solomonska ostrva na jugu. Nakon hiljada godina vladavine naroda mikronezijskog i polinezijskog porijekla, ostrvo je kolonizirala Njemačka pred kraj 19. stoljeća, da bi poslije Prvog svjetskog rata potpao pod upravu Australije, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon japanske okup ...

                                     

ⓘ Dizanje tegova

Dizanje tegova, takoder nazvano dizanje tegova olimpijskim stilom, ili olimpijsko dizanje tegova, jeste sportska disciplina u modernom olimpijskom programu u kojem sportisti pokušavaju pojedinačno podići maksimalne težine tegova koji se sastoje od dvoručnih tegova natovarenih teškim pločama.

Takmičenje se sastoji od dva dizanja, i to redom trzaj i izbačaj. Svaki dizač ima po tri pokušaja za svaku vrstu dizanja, i kombinovani zbir dva najveća uspješna dizanja odreduje ukupni rezultat u okviru kategorije tjelesne težine. Kategorije tjelesne težine su različite za muške i ženske takmičare. Dizač koji ne uspije u najmanje jednom trzaju i jednom izbačaju nije ispunio uslov za zbir, i zato je označen kao "nekompletan" na takmičenju.

Sport je pod kontrolom Medunarodne federacije dizanja tegova IWF. Bazirana je u Budimpešti, i osnovana je 1905.

Sportisti se takmiče u divizijama odredenim po njihovoj tjelesnoj masi. Postoji osam muških divizija i sedam ženskih od godine 1998.

Klase težine za muškarce:

 • 105 kg i preko
 • 105 kg
 • 85 kg
 • 77 kg
 • 56 kg
 • 62 kg
 • 69 kg
 • 94 kg

Klase težine za žene:

 • 58 kg
 • 63 kg
 • 75 kg i preko
 • 48 kg
 • 69 kg
 • 53 kg
 • 75 kg