ⓘ Kalendarska era je sistem numerisanja godina koji se koristi pri kalendarima. Npr. gregorijanski kalendar broji godine po hrišćanskoj eri koptska i etiopska crk ..

768.

Godina 768. bila je prijestupna godina koja počinje u petak u julijanskom kalendaru. Oznaka 768. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.

544.

Godina 544. bila je prijestupna godina koja počinje u petak u julijanskom kalendaru. Oznaka 544. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.

831.

Godina 831. bila je redovna godina koja počinje u nedjelju u julijanskom kalendaru.Oznaka 831. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.

687.

Godina 687. bila je redovna godina koja počinje u utorak u julijanskom kalendaru. Oznaka 687. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.

709.

Godina 709. bila je redovna godina koja počinje u utorak u julijanskom kalendaru. Oznaka 709. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.

748.

Godina 748. bila je prijestupna godina koja počinje u ponedjeljak u julijanskom kalendaru. Oznaka 748. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.

                                     

ⓘ Kalendarska era

Kalendarska era je sistem numerisanja godina koji se koristi pri kalendarima. Npr. gregorijanski kalendar broji godine po hrišćanskoj eri (koptska i etiopska crkva imaju svoje posebne hrišćanske ere, dok islamski kalendar broji godine po Hidžri, tj. preseljenja Muhammeda iz Mekke u Medinu.

Trenutak, dan ili godina od koje se računa vrijeme, zove se epoha ere.

U drevnim vremenima, brojale su se vladarske godine od ustoličenja monarha. Ovo znatno otežava rekonstrukciju hronologije starog Bliskog istoka, koja počiva na raznolikim i rasutim spiskovima kraljeva, poput Sumerskog spiska kraljeva ili babilonskog Kanona kraljeva. Računanje po imenima ere koja su birali vladajući monarsi, ostalo je u upotrebi u Istočnoj Aziji sve do 20. vijeka, a u Japanu se još uvijek koristi.

                                     
  • Oznaka 638. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.
  • Oznaka 547. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.
  • Oznaka 831. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.
  • Oznaka 742. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.
  • Oznaka 887. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.
  • Oznaka 744. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.
  • Oznaka 832. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.
  • Oznaka 798. za ovu godinu se koristi od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina.
  • vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini u Evropi postala glavnom metodom označavanja godina. U Kini se era Yongxi 1. godina mijenja u eru Benchu dinastije