ⓘ Hronologija Drugog svjetskog rata, 1939. Ovo je hronologija dogadaja koji su se dešavali u periodu od početka 2. svjetskog rata, pa sve do kraja kalendarske 193 ..

Zimski rat

Zimski rat je finsko-sovjetski rat koji je trajao od 30. novembra 1939. do 13. marta 1940. godine. Rat je počeo napadom SSSR na Finsku i to oko 3 mjeseca poslije njemačke invazije na Poljsku i zvaničnog početka 2. svjetskog rata. Zbog pokrenutog rata, SSSR je 14. decembra 1939. godine izbačen iz Lige naroda. Zimski rat je završen potpisivanjem Moskovskog mirovnog sporazuma u martu 1940. godine pri čemu je Finska Sovjetima ustupila dio svoje teritorije što je predstavljalo 11% njene kopnene površine i oko 30% finskog privrednog potencijala.

Invazija na Poljsku

Invazija na Poljsku predstavlja vojni pohod kojim je započet drugi svjetski rat u Evropi. Invazija je započela 1. septembra 1939. godine, samo sedam dana nakon potpisivanja njemačko-sovjetskog pakta o nenapadanju Ribbentrop-Molotov, napadom Njemačke na Poljsku. 17. septembra invaziji se pridružuje i SSSR nakon što je 16. septembra potpisan pakt Molotov-Tōgō kojim se obustavlja sovjetsko-japansko neprijateljstvo na istoku. U invaziji je učestvovao i jedan dio Slovačkog vojnog kontigenta. Kao odgovor na njemačku invaziju, poljski saveznici Velika Britanija, Australija i Novi Zeland 3. septem ...

Konferencije u Drugom svjetskom ratu

Centar Armije SAD-za vojnu historiju What major conferences were held during World War II?, stranica Predsjedničke biblioteke Franklina D. Roosevelta Strategic Planning for Coalition Warfare, 1943-1944 Appendix C: Principals at the international conferences January 1943 - September 1944 Washington Command Post: The Operations Division Strategic Planning for Coalition Warfare, 1941-1942

Operacija "Kompas"

Operacija "Kompas" bila je prva velika saveznička vojna operacija u okviru Zapadnopustinjske kampanje za vrijeme 2. svjetskog rata. Britanske i druge savezničke snage napale su italijanske snage u zapadnom Egiptu i istočnoj Libiji u operaciji koja je trajala od decembra 1940. do februara 1941. godine. Operacija je doživjela potpuni uspjeh iz savezničke perspektive. General-pukovnik Richard OConnor je s 30.000 vojnika napredovao iz unutrašnjosti Egipta ka centralnoj Libiji, tokom čega je imao gubitke od oko 1.900 poginulih i ranjenih, što je činilo oko 10% pješadije, ali je pritom zarobljen ...

Novogvinejska kampanja

Novogvinejska kampanja bila je jedna od glavnih kampanja u Drugom svjetskom ratu. Prije rata ostrvo Nova Gvineja bilo je podijeljeno izmedu: Teritorije Nove Gvineje, koji je obuhvatao sjeveroistočni dio ostrva Nova Gvineja i obližnja manja ostrva, a koji je kontrolirala Australija pod mandatom Lige naroda Holandske Nove Gvineje, zapadnog dijela ostrva kasnije poznatog kao Zapadna Papua. Teritorije Papue, jugoistočnog dijela ostrva Nova Gvineja, koji je bio australijska kolonija Nova Gvineja bila je strateški važna kao veliko kopno dosta blizu sjevera Australije. Njena velika površina pruža ...

Sovjetski ratni zločini

Sovjetski ratni zločini jest izraz, odnosno naziv, kojim se u najširem smislu označavaju masovne likvidacije, mučenja, fizička zlostavljanja, silovanje, pljačke, deportacije i druge aktivnosti koje odgovaraju savremenim definicijama ratnih zločina koje su nad ratnim zarobljenicima ili civilnim stanovništvom za vrijeme oružanih sukoba izveli pripadnici oružanih snaga Sovjetske Rusije i drugih sovjetskih republika, odnosno Sovjetskog Saveza. Iako su takve aktivnosti zabilježene i prije, prvenstveno u vrijeme gradanskog rata, te u daleko manjoj mjeri, kasnije, u užem smislu se pod time prije ...

                                     

ⓘ Hronologija Drugog svjetskog rata (1939)

Ovo je hronologija dogadaja koji su se dešavali u periodu od početka 2. svjetskog rata, pa sve do kraja kalendarske 1939. godine. Za dogadaje koji su prethodili 2. svjetskom ratu pogledati: Hronologija dogadaja koji su prethodili Drugom svjetskom ratu

                                     

1. Septembar

1.

- Republika Kina i Japansko carstvo uključeni su u rane faze Drugog japansko-kineskog rata. Ovaj rat, poznat kao "drugi period", počeo je u oktobru 1938. i trajao je do decembra 1941. - Rano ujutro napadima Luftwaffea na ciljeve u Poljskoj počinje invazija Njemačke na Poljsku. Ovaj dogadaj uzima se kao zvanični početak 2. svjetskog rata. - Estonija, Finska, Latvija, Litvanija, Norveška i Švicarska objavile svoju neutralnost. - Britanska vlada proglasila opću mobilizaciju britanskih oružanih snaga.

2.

- Velika Britanija i Francuska objavile zajednički ultimatum Njemačkoj, tražeći pritom povlačenje njemačkih snaga s poljske teritorije. Italijanski diktator Benito Mussolini proglasio neutralnost svoje zemlje. Predsjednik Irske, Douglas Hyde, proglasio neutralnost svoje zemlje, a švicarska vlada naredila opću mobilizaciju svojih vojnih snaga. - Njemačka anektirala Slobodni grad Gdańsk.

3.

- U 11:15 po lokalnom vremenu britanski premijer Neville Chamberlain objavio je na BBC Radiju da je ultimatum za povlačenje njemačkih vojnika iz Poljske istekao u 11 sati i da je "ova nacija u ratu s Njemačkom". U sat vremena nakon što je Velika Britanija objavila rat Njemačkoj isto su učinile i Australija, Indija i Novi Zeland. Kasnije istog dana to čini i Francuska. - Nekoliko sati nakon britanske objave rata britanski brod Athenia na relaciji Glasgow-Montreal torpediran je od strane njemačke podmornice U-30 oko 250 km sjeverozapadno od Irske. Smrtno je stradalo 112 putnika i članova posade. Ovim činom počinje Bitka za Atlantik.

4.

- U 08:00 po lokalnom vremenu britanski dominion Newfoundland objavljuje rat Njemačkoj. - U prvoj britanskoj ofanzivnoj akciji u ratu, RAF je izveo zračni napad na njemačku flotu u Helgolandskom zaljevu. Napadi su bili usmjereni na njemački ratni brod Admiral Scheer, usidren u luci u Wilhelmshavenu. Britanci su izgubili nekoliko aviona, a iako je njemački brod pogoden 3 puta, nijedna od bombi nije eksplodirala. - Japan objavljuje svoju neutralnost u pogledu nove situacije u Evropi. Britanski admiralitet najavljuje početak pomorske blokade Njemačke kao jedne u nizu mjera ekonomskog pritiska na sile Osovine.

5.

- Južnoafrički premijer Barry Hertzog ne uspijeva dobiti podršku o proglašenju južnoafričke neutralnosti te je svrgnut od strane stranačkog kluba, za zamjenika premijera postavljen je Jan Smuts. - SAD objavljuje neutralnost u ratu.

6.

- Južna Afrika s novim premijerom Smutsom objavljuje rat Njemačkoj. - U bici kod Barking Creeka, u incidentu prouzrokovanom lažnom zračnom uzbunom, stradao prvi pilot RAF-a u 2. svjetskom ratu. - Jedinice njemačkih kopnenih snaga Wehrmacht Heer zauzimaju Kraków, grad u južnoj Poljskoj.

7.

- Francuske snage kreću u ofanzivu i prelaze njemačko-francusku granicu kod Saarbrückena.

8.

- Britanska vlada najavljuje ponovno uvodenje sistema konvoja za trgovačke brodove i potpunu blokadu njemačke trgovačke flote.

9.

- Francuzi se na ponižavajući način zaustavljaju u svojoj ofanzivi na Saarland usljed minskog polja u okolini šume Warndt nakon napredovanja od oko samo 13 km kroz slabo branjenu njemačku teritoriju.

10.

- Kanada objavljuje rat Njemačkoj.

12.

- Francuski general Gamelin nalaže obustavu francuskog napredovanja u Njemačkoj.

15.

- Poljskoj vojsci naredeno da se održi na rumunskoj granici dok ne stignu saveznici.

16.

- Njemačka vojska dovršava opkoljavanje Varšave. - Francuzi završavaju sa svojim povlačenjem iz Njemačke, čime se završava njihova ofanziva na Saarland.

17.

- Sovjetski savez napada Poljsku s istoka, zauzima teritorije istočno od Curzonove linije, kao i Białystok i istočnu Galiciju. - Britanski nosač aviona HMS Courageous je torpediran i potopljen od strane njemačke podmornice U-29 tokom patrole obala Irske. - Japanska carska vojska pokreće napade na kineski grad Changsha, kada njihove snage u sjevernom Jiangxiju napadaju zapadno prema Henanu.

18.

- Poljski predsjednik Ignacy Mościcki i komandant poljske vojske Edward Rydz-Śmigły napuštaju Poljsku i odlaze u Rumuniju, gdje obojica bivaju internirani. - Sovjetske snage dolaze do Vilniusa i Brest-Litovska. - Poljska podmornica bježi iz Tallinna. - Estonska neutralnost dovedena je u pitanje od strane Sovjetskog saveza i Njemačke.

19.

- Njemačka i sovjetska vojska spajaju se u blizini Brest-Litovska. - Sovjetski savez blokira luku u Tallinnu. - Sovjetski savez i njegov saveznik Mongolija pobjeduju Japan u bici na Halhin Golu, čime se završavaju sovjetsko-japanski pogranični sukobi. - Japanska carska vojska, za vrijeme bitke kod Changshaa uz rijeku Sinchiang, bojnim otrovima napada kinesku Nacionalnu revolucionarnu vojsku.

20.

- Britanski razarači HMS Fortune i HMS Forester potapaju njemačku podmornicu U-27.

21.

- Rumunski premijer Armand Călinescu je ubijen od strane Željezne garde, ultranacionalističke rumunske grupe.

23.

- Japanska carska vojska napada kinesku Nacionalnu revolucionarnu vojsku uz rijeku Sinchiang, a 6. i 13. divizija prelazi rijeku pod artiljerijskom vatrom i nastavlja južnije uz rijeku Miluo tokom bitke kod Changshaa.

24.

- Sovjetsko ratno zrakoplovstvo krši estonski zračni prostor. Estonci pregovaraju s Molotovim u Moskvi. Molotov upozorava Estonce da će, ako Sovjetski savez ne dobije vojne baze u Estoniji, Sovjeti biti prisiljeni koristiti "radikalnije mjere".

25.

- Sovjetska aktivnost u zračnom prostoru Estonije. Sovjetske trupe duž granice s Estonijom broje 600 tenkova, 600 aviona i 160.000 ljudi.

26.

- Nakon teškog artiljerijskog napada Nijemci pokrenuli veliki pješadijski napad na centar Varšave. - Sovjetski bombarderi nadlijeću nebo iznad Tallinna.

27.

- U prvim ofanzivnim operacijama njemačke vojske u Zapadnoj Evropi topovi na Siegfriedovoj liniji otvaraju vatru na sela iza francuske Maginotove linije.

28.

- Molotov i Ribbentrop potpisali njemačko-sovjetski ugovor o razgraničenju i prijateljstvu. Ovaj tajni protokol odreduje pojedinosti podjele Poljske na osnovu izvornog pakta Molotov-Ribbentrop od 23. augusta 1939. i svrstava Litvaniju pod sferu SSSR-a. - Pad i predaja Varšave Nijemcima. - Sovjetske trupe gomilaju se na latvijskoj granici. Povrijeden latvijski zračni prostor. - Estonija potpisuje 10-godišnji pakt o medusobnom pomaganju sa SSSR-om, koji omogućuje Sovjetima instaliranje svojih baza u Estoniji s 30.000 vojnika. Staljin Zauzvrat obećava da će poštovati ​​estonsku nezavisnost.

29.

- Japanska carska vojska dolazi do rubnih dijelova grada Changsha. Medutim, ne uspijeva zauzeti grad jer su joj linije opskrbe odsječene od strane kineske Nacionalne revolucionarne vojske.

30.

- Njemački ratni brod Admiral Graf Spee potopio svoj ​​prvi trgovački brod, britanski teretni brod Clement kod obale Pernambuca Brazil. - Francuske snage na francusko-njemačkoj granici ponovno zaposjedaju Maginotovu liniju u očekivanju njemačke invazije.

                                     

2. Oktobar

2.

- Latvijski predstavnici pregovaraju sa Staljinom i Molotovim. Sovjeti prijete upotrebom sile ako ne dobiju vojne baze u Latviji. - Izjava o Panami je odobrena od strane američkih republikanaca. Ratne aktivnosti ne bi se smjele održavati u vodama susjednim u odnosu na američki kontinent. Neutralna zona od oko 480 km u širinu bit će pregledana od strane američke mornarice.

3.

- Britanske snage prebacile se do belgijske granice, očekujući njemačku invaziju na zapad. - Litvanci se susreću sa Staljinom i Molotovim u Moskvi. Staljin nudi Litvancima Vilnius tada u Poljskoj u zamjenu za sovjetske vojne baze u Litvaniji. Litvanci se odupiru.

5.

- Latvija potpisuje 10-godišnji pakt o medusobnom pomaganju sa Sovjetskim savezom, što Sovjetima osigurava vojne baze u Latviji sa 25.000 vojnika. Staljin obećava da će poštovati latvijsku nezavisnost.

6.

- Kineska vojska izvještava o porazu Japanaca u bici kod Changshaa. Japanske snage su desetkovane, a ostaci vojske povukli su se na sjever. - Završava se poljski otpor u njemačkoj septembarskoj kampanji. - Hitler govori pred Reichstagom, ponudivši konferenciju s Ujedinjenim Kraljevstvom i Francuskom kako bi se povratio mir.

7.

- Litvanci se ponovo susreću sa Sovjetima u Moskvi. Sovjeti zahtijevaju vojne baze u Litvaniji.

9.

- Hitler izdaje naredenje za pripremu invazije na Francusku, Holandiju, Belgiju i Luksemburg.

10.

- Posljednji ostaci poljske vojske predaju se Nijemcima. - Komandanti njemačke mornarice predlažu Hitleru zauzimanje Norveške. - Britanski premijer Chamberlain odbija Hitlerovu mirovnu ponudu. - Litvanija potpisuje 15-godišnji pakt o medusobnom pomaganju sa Sovjetskim savezom kojim se odobravaju sovjetske vojne baze u Litvaniji sa 20.000 vojnika. Tajnim protokolom Vilnius je pripao Litvaniji.

11.

- Britanske vojne snage u Francuskoj broje oko 158.000 vojnika.

12.

- Adolf Eichmann počinje sa deportacijom Židova iz Austrije i Čehoslovačke u Poljsku. - Francuski premijer Édouard Daladier odbija Hitlerovu ponudu za prestanak neprijateljstva. - Finski predstavnici susreću se sa Staljinom i Molotovim u Moskvi. Sovjetski savez traži da Finska odustane od vojne baze u blizini Helsinkija, kao i razmjenu nekih sovjetskih i finskih teritorija s ciljem zaštite Lenjingrada od Velike Britanije ili eventualne buduće njemačke prijetnje.

14.

- Britanski ratni brod Royal Oak potopljen u Scapa Flowu od strane njemačke podmornice U-47, pod komandom Günthera Priena. - Finci se ponovo susreću sa Staljinom. Staljin prijeti da se može desiti "incident" izmedu Finske i sovjetskih trupa ako pregovori potraju predugo.

16.

- Prvi zračni napadi na Veliku Britaniju, usmjereni na brodove u Firth of Forthu Škotska.

18.

- Prve sovjetske snage ušle u Estoniju. Tokom opsade 12.600 baltičkih Nijemaca napustilo Estoniju.

19.

Dijelovi Poljske i službeno priključeni Njemačkoj. Prvi židovski geto osnovan u Lublinu.

20.

- "Lažni rat": Francuski vojnici popunjavaju spavaonice i tunele na Maginotovoj liniji. Britanci izgraduju nove utvrde duž iste linije.

27.

- Belgija objavljuje neutralnost u ratu.

30.

- Britanska vlada objavljuje izvještaj o izgradnji logora za Židove i antinaciste.

31.

- S obzirom na njemački plan za napad na Francusku, njemački general-pukovnik Erich von Manstein predlaže da Njemačka izvrši napad preko Ardena, a ne preko Belgije, odakle se napad očekivao.

                                     

3. Novembar

1.

- Dijelovi Poljske, uključujući i koridor za Gdanńk, pripojeni su Njemačkoj. Sovjetski savez pripaja okupirane istočne dijelove Poljske Ukrajini i Bjelorusiji.

3.

- Finska i Sovjetski savez ponovo pregovaraju oko novih granica. Finci su nepovjerljivi prema Staljinovim ciljevima i odbijaju predati teritoriju koja bi inače prekinula njihovu odbrambenu liniju.

4.

- U SAD-u je donesen akt o neutralnosti, pri čemu su regulirane odredbe o pomoći Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj u vojnom materijalu i tehnici, ali samo po principu plaćanja tih sredstava. - Njemački fizičar zaposlen u Siemens AG-u šalje anonimno pismo britanskoj ambasadi u Oslu, nudeći Engleskoj izvještaj o sadašnjim i budućim njemačkim tehnologijama izrade oružja.

8.

- Hitler preživljava eksploziju bombe u minhenskoj pivnici, gdje je govorio na godišnjici Hitler-Ledendorffovog puča iz 1923. Britanski bombarderi bombardiraju München.

13.

- Prekinuti pregovori izmedu Finske i Sovjetskog saveza. Finci sumnjaju da su Nijemci i Rusi dogovorili da Finska potpadne pod sovjetsku sferu utjecaja.

14.

- Poljska vlada u egzilu premješta se u London.

16.

- Pala prva britanska civilna žrtva kad je njemački bombarder ubio Jamesa Isbistera tokom napada na Orkney u Škotskoj.

20.

- Luftwaffe i njemačke podmornice počeli s miniranjem ušća Temze.

23.

- Poljskim Židovima naredeno nošenje trake sa Davidovom zvijezdom na ruci.

24.

- Japan objavljuje zauzimanje grada Nanninga na jugu Kine.

26.

- Sovjeti otpočinju sa granatiranjem Mainile; sovjetske artiljerijske granate padaju u blizini granice s Finskom; Sovjeti optužuju Fince za ubijanje sovjetskih vojnika

29.

- SSSR prekida diplomatske odnose s Finskom.

30.

- Nakon što je dan prije prekinuo diplomatske odnose s njom, SSSR napada Finsku, čime započinje Zimski rat.                                     

4. Decembar

1.

- SSSR nastavlja rat protiv Finske; Helsinki je bombardiran. U prve dvije sedmice ovog mjeseca Finci povlače Mannerheimovu liniju, zastarjelu odbrambenu liniju koja se protezala duž finske granice s Rusijom.

5.

- Sovjeti započinju s teškim napadima na Mannerheimovu liniju.

7.

- Italija ponovno iskazuje svoju neutralnost. Norveška, Švedska i Danska takoder objavljuju svoju neutralnost u sovjetsko-finskom sukobu.

11.

- Sovjeti doživljavaju nekoliko taktičkih poraza od finske vojske.

11.

- Razarač Duchess tone nakon sudara s ratnim brodom Barhamom kod obale Škotske, pri čemu ginu 124 osobe.

13.

- Bitka kod La Plate, Montevideo, Urugvaj. Britanski pomorski odred napada njemačku krstaricu Admiral Graf Spee, što predstavlja prvu pomorsku bitku u ovom ratu.

14.

- Jako oštećen, Admiral Graf Spee povlači se u luku u Montevideu. - Društvo naroda proglasilo Sovjetski savez agresorom te ga isključilo iz svojih redova.

15.

- Sovjetska vojska napada Taipale tokom bitke za Taipale.

17.

- Admiral Graf Spee primoran je napustiti luku u Montevideu. Njegov kapetan, Hans Langsdorff, interniran je, a 3 dana kasnije izvršio je samoubistvo.

18.

- Prvi kanadski saveznički vojnici pristižu u Evropu. - Njemačka nanosi poraz Britaniji u bici u Helgolandskom zaljevu.

27.

- Prvi indijski vojnici stižu u Francusku.

29.

- Kako se bliži kraj godine, Finci i dalje ostvaruju uspjehe u borbi protiv neprijatelja, zarobljavajući pritom mnogo sovjetskog ljudstva i vojne tehnike.

                                     
 • prethodili Drugom svjetskom ratu u Evropi Hronologija Drugog svjetskog rata 1939 Hronologija Drugog svjetskog rata 1940 Hronologija Drugog svjetskog rata 1941
 • Drugog svjetskog rata utemeljeni napadima Japana na Indokinu 30 - tih godina. Opširno gledano, vremenska razlika izmedu Prvog i Drugog svjetskog rata se
 • Ovo je hronologija dogadaja koji su se dešavali tokom 1941. godine, za vrijeme 2. svjetskog rata 1. - RAF - ova avijacija bombarduje fabrike aviona u Bremenu
 • Ovo je hronologija dogadaja koji su se dešavali tokom 1940. godine, za vrijeme 2. svjetskog rata 1. - Japanske snage veličine 10.000 vojnika pokreću
 • Saveznici u Drugom svjetskom ratu ili Savezničke sile jest termin koji se koristi za države koje su se tokom 2. svjetskog rata borile protiv Sila Osovine
 • Često se povezuje sa Ratom na Pacifiku, te nakon ulaska SAD u rat protiv Japana 7. decembra 1941. godine kao dio Drugog svjetskog rata U Narodnoj republici
 • Reicha. Ova faza rata obuhvata francusku i britansku objavu rata Njemačkoj nedugo nakon njemačke invazije Poljske u septembru 1939 godine a prethodila
 • zvaničnog početka 2. svjetskog rata Zbog pokrenutog rata SSSR je 14. decembra 1939 godine izbačen iz Lige naroda. Zimski rat je završen potpisivanjem
 • Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941. Ova operacija označava početak Drugog svjetskog rata na teritoriji Jugoslavije. Napad je izvršen kopnenim i zračnim putom
 • Narodnooslobodilački rat NOR za vrijeme Drugog svjetskog rata te socijalistička revolucija za vrijeme rata i poslije njega. Iako većina svjetskih i domaćih historičara
 • predstavlja vojni pohod kojim je započet drugi svjetski rat u Evropi. Invazija je započela 1. septembra 1939 godine, samo sedam dana nakon potpisivanja