ⓘ Blog je publikacija na Internetu koja sadrži prvenstveno periodične članke u obrnutom vremenskom slijedu - najnoviji članci nalaze se na vrhu stranice. Blogovi ..

Blog tipologija

Blog tipologija je disciplina koja pokušava katalogizirati blog prema specifičnosti teme o kojoj se piše. Pojedini blog alati omogućavaju kategorizaciju tekstova, dok su drugi pisani sa posebnom svrhom. Najčešća pojava su nespecifični blogovi koji zadiru u razne teme.

4. decembar

1892 – Francisco Franco Bahamonde, španski diktator 1969 – Jay-Z, američki reper 1925 – Arif Tanović, jugoslavenski i bosanskohercegovački filozof, član ANU BiH. 1893 – August Cesarec, hrvatski književnik 1875 – Rainer Maria Rilke, austrijski pjesnik 1931 – Lamija Hadžiosmanović, bosanskohercegovačka orijentalistica i filologinja 1973 – Tyra Banks, američka manekenka 1866 – Vasilij Kandinski, rusko-njemački slikar

Popularnost blogova

Popularnost blogova javlja se kao fenomen usljed pada interesa za masovne medije. Čitanost štampanih medija je u padu, javlja se pomak u "medijsko žutilo". U Sjedinjenim Američkim državama pada gledanost nacionalnih TV mreža, publika se okreće većem broju kablovskih kanala, raste broj satelitskih kanala, a izdavaštvo je krenulo u smjeru mikro publikacija. Neprofitni autori kao i autori na početku svog stvaralačkog rada često se zanimaju za kolaborativne projekte u koje se ubrajaju i blogovi. Nagli porast popularnosti ubrzo po pokretanju alata na bosanskom jeziku upućuje na pomodni karakter ...

Google Chrome

Google Chrome je besplatni internetski preglednik kojeg razvija Google. Prvi put je izdat 2008. godine za Microsoft Windows, a kasnije je portiran za Linux, macOS, iOS i Android. Google Chrome je takoder glavna komponenta Chrome OSa, gdje služi kao platforma za pokretanje web aplikacija. Google izdaje većinu izvornog koda od Chromea kao Chromium softver otvorenog koda. Zapaziva komponenta koja nije otvorenog koda jeste ugradeni Adobe Flash Player kojeg je Chrome isključio kao zadani parametar od septembra 2016. godine. Chrome je koristio WebKit layout engine do verzije 27. Od verzije 28, s ...

Kirsten Vangsness

Kirsten Simone Vangsness američka je glumica. Rodena je 7. 7. 1972. Završila je srednju školu u Cerritosu, Kalifornija, u junu 1990. godine. Trenutno glumi Penelope Garciju, tehničku analitičarku FBI-jevog JAP-a u CBS -ovoj kriminalističkoj seriji Zločinački umovi. Istu ulogu imat će i u tzv. spin-off seriji Zločinački umovi: Ponašanje sumnjivaca.

                                     

ⓘ Blog

Blog je publikacija na Internetu koja sadrži prvenstveno periodične članke u obrnutom vremenskom slijedu - najnoviji članci nalaze se na vrhu stranice.

Blogovi mogu biti individualni i kolaborativni. Terminološki za sada nema dinstinkcije kao u engleskom jeziku gdje se termin weblog češće koristi za kolaborativne, a blog za individualne projekte. Mogu biti u obliku časopisa, tematski, osobni. Mogu biti povezani u grupe, tematski ili vezano uz domenu koju se nalaze - blogosfera.

                                     

1. Specifičnosti blog alata

Blog alati dijele se na dedicirane, koji se instaliraju na vlastiti server domenu. Velik broj CMS sistema ima i opciju postavljanja novosti u formi bloga. Recenzije besplatnih alata održava OpenSourceCMS. Wordpress nudi mogućnost instalacije na vlastite stranice ili besplatni server. Moguće je blog kategorizirati po specifičnim kategorijama, što omogućava da isti autor tekstove organizira u kolekcije. blogger.com omogućava kolaborativni blog, te upload bloga na lokaciju po želji, te je dobar izbor u slučaju potrebe promjene lokacije bloga. Takoder ima napredno upravljanje komentarima, moderiranje i google ad-sense integraciju. Livejournal popularno LJ ima napredno pretraživanje po kategorijama, RSS kanale za praćenje prijatelja friends lista te je najčešći izbor za teen blogove.

                                     

2. Tipologija blogova

Blog tipologija je disciplina koja pokušava katalogizirati blog prema specifičnosti teme o kojoj se piše. Pojedini blog alati omogućavaju kategorizaciju tekstova, dok su drugi pisani sa posebnom svrhom. Najčešća pojava su nespecifični blogovi koji zadiru u razne teme.

Šta nije blog?

  • osobne stranice u blog formi - koristi se blog alat, ali je rezultat statična stranica
                                     

3. Popularnost blogova

Veliki porast blogovi mogu zahvaliti padu interesa za masovne medije. U Sjedinjenim Američkim Državama, gledanost nacionalnih TV mreža te štampanih medija je u znatnom padu. Karakteristično je da se publika okrenula većem broju kablovskih kanala, a izdavaštvo je krenulo u smjeru mikro publikacija.

Neprofitni autori kao i autori na početku svog stvaralačkog rada često se zanimaju za kolaborativne projekte u koje se ubrajaju i blogovi.

Nagli porast popularnosti ubrzo po pokretanju alata na bosanskom jeziku upućuje na pomodni karakter razvoja blogosfere u Bosni i Hercegovini.

                                     

4. Kontroverza blogova

Javno iznošenje osobnih stavova vezanih uz poslovne aktivnosti dovela je do nekoliko evidentiranih slučajeva gubitka. Blogovi nemaju isti tretman kao štampa, te se blogeri ne smatraju novinarima, stoga nisu zaštićeni sa slobodom štampe. Javljali su se i slučajevi senzacionalističkog iskorištavanja pojedinih blogera u masovnim medijima, pa su pojedini blogovi imali dimenziju reality show-a.

                                     

5. Pouzdanost informacija na blogu

Individualni blogovi često predstavljaju trač rubrike koje prenose minorna dogadanja, glasine i osobne stavove. Kako najčešće nemaju uredništvo, već se radi o laicima koji samostalno iznose teme koje su interesantne njima i uskoj grupi istomišljenika, javno mjenje blogove često smatra neozbiljnim.

Ozbiljni kolaborativni projekti svog svoje ažurnosti često ne zaostaju sa masovnim medijima. U tzv. ozbiljnoj, često žutoj štampi ponekad se prenose poluinformacije iznesene na blogovima, što upućuje da ovaj informativni sistem ponekad ima znatni uticaj. Na blogu se bilježe i propagandne aktivnosti, primjerice političke kampanje.