ⓘ Spisak bosanskih banova. Bosanski banovi su prvi dokumentirani vladari Bosne. Upravljali su njome kao saveznici ugarskog kralja. Godine 1377. ban Tvrtko se okru ..

Hrvatinići

Hrvatinići, vlastelinski rod u srednjovjekovnoj Bosni od 13. do 15. vijeka. Hrvatinići su naročito snažno uticali na razvoj političkih prilika u bosanskoj državi i susjednim hrvatskim krajevima u 14. i na početku 15. vijeka. Uz njih je u drugoj polovini 20-tih godina 14. vijeka vezan i prvi spomen institucionalno izgradene Crkve bosanske, uz koju su pristajali neki članovi roda, dok su drugi ostali odani Katoličkoj crkvi. Prvi Hrvatinići držali su posjede u Donjim krajima, oko rijeka Sane, Vrbanje i Vrbasa, u župama Banica Jajce, Vrbanja župa Kotor, Sana Ključ, Zemljanik tvrdava Greben. Dr ...

Ban

Ban je naziv titule koja je korištena u nekoliko država u središnjoj i jugoistočnoj Evrope izmedu 7. i 20. vijeka. Porijeklo imena titule je nepoznato, iako se predpostavlja da dolazi od perzijskog ban što znači princ, vladar, poglavica ili guverner. Takoder postoje i teorije o Ilirskom porijeklu riječi jer se na Ilirskim ostacima u Bosni često nalazi riječ Banius.

Ban Matej Ninoslav

Matej Ninoslav je bio bosanski ban u periodu od 1232. do 1250. godine. Ostala je zabilježena njegova povelja Dubrovačkom knezu Žanu Dandolu, koja je postala predmetom kontroverzi zbog pokušaja da se na osnovu njenog teksta odredi narodnosni sastav Bosne u 13. vijeku.

Zabrde (Kiseljak)

Zabrde je naseljeno mjesto u općini Kiseljak, Bosna i Hercegovina. Nalazi se u gornjem toku rijeke Lepenice, na južnom dijelu područja koje se danas naziva Lepenica. Ono obuhvata dio sliva te rijeke od Kiseljaka, na sjeveru, do sastavaka Crne Rijeke i Bioče, koje je formiraju. Samo naselje nalazi se u dolini uz rijeku, a iznad je brdo Brdanjak. Na Brdnjaku, koji se nalazi izmedu sela Zabrda i Toplice, na aktivnom katoličkom groblju je nekropola stećaka. U neposrednoj blizini katoličkog, nalazi se i muslimansko groblje. Na jednom sljemenjaku sa postoljem, dimenzija 2x1.1x1.2 m. je grb i nat ...

Stjepan II Kotromanić

Stjepan II Kotromanić bio je jedan od najznačajnijih banova u bosanskoj historiji. Njegovi roditelji su bili bosanski ban Stjepan I Kotromanić i srpska princeza Jelisaveta Nemanjić. Za njegove vladavine Bosna je doživjela, do tada, najveću teritorijalnu ekspanziju. Pametnom vladavinom i dobrim diplomatskim vezama uspostavio sve uslove da Tvrtko I Kotromanić napravi od Bosne najjaču samostalnu južnoslavensku državu u historiji. Stjepan II Kotromanić je bio pokopan u franjevačkom samostanu u Milama, kod Visokog, 1353. godine.

                                     

ⓘ Spisak bosanskih banova

Bosanski banovi su prvi dokumentirani vladari Bosne. Upravljali su njome kao saveznici ugarskog kralja.

Godine 1377. ban Tvrtko se okrunio za kralja Bosne. Za spisak njegovih nasljednika, pogledajte spisak bosanskih kraljeva.