ⓘ Robert Sean Leonard. Robert Lawrence Leonard, poznatiji kao Robert Sean Leonard, američki je filmski i pozorišni glumac, najpoznatiji po ulogama dr. Jamesa Wils ..

James Wilson

Dr. James Evan Wilson fiktivni je liječnik iz FOX -ove medicinske serije Dr. House, a glumi ga Robert Sean Leonard. Lik se prvi put pojavljuje u pilot-epizodi kada predstavlja jedan slučaj dr. Houseu, protagonistu serije. U cijeloj seriji Wilson je Houseov najbolji i jedini pravi prijatelj te mu često pruža pomoć i savjete. Wilson je onkolog i vodi Onkološki odjel bolnice Princeton-Plainsboro.

Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow rodena je u Los Angelesu kao dijete Brucea Paltrowa, filmskog režisera, i Blythe Danner, američke glumice. Njen otac je bio jevrejske vjeroispovijesti, a majka kršćanske. Gwyneth je pohadala privatnu školu za djevojke Spence u New Yorku, te nakratko studirala historiju umjetnosti na fakultetu u Kaliforniji, prije nego što je napustila školovanje te se odlučila posvetiti glumi. Njen mladi brat zove se Jake. Sa 15 godina bila je zamjenska učenica u Španiji te je tako naučila govoriti španski jezik.

25. august

1930 – Sean Connery, škotski glumac James Bond 1970 – Claudia Schiffer, njemačka manekenka 1979 – Nedžad Botonjič, slovensko-bosanskohercegovački nogometaš 1918 – Leonard Bernstein, američki dirigent i kompozitor 1954 – Elvis Costello, engleski kantautor 1912 – Erich Honecker, istočnonjemački političar i državnik 1530 – Ivan IV "Grozni", ruski car 1961 – Tuija Vuoksiala, finska biatlonka 1880 – Robert Stolz, austrijski kompozitor 1744 – Johann Gottfried Herder, njemački književnik 1856 – Günther Ritter Beck von Mannagetta und Lerchenau, austrijski botaničar, 1973 – Fatih Akın, njemačko-tur ...

Sastavi ekipa na Svjetskom prvenstvu u košarci 2002.

Abdelhalim Sayah Nabil El Bekeye Boudissa Nabil Mebarki Samir Mehenaoui Tarek Oukid Sofiane Boulaya Miloud Doubal Nadjim Ouali Nasser Ramdane Haif Moured Boughedir Amine Benramdane Farid Belhimeur

Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu

Oscar za najboljeg sporednog glumca dodjeljuje se redovno od 1936. U prvim godinama pobjednici su dobijali svečanu plaketu, a od 1943. dobijaju pozlaćenu statuu, kao i svi ostali dobitnici Oscara.

Spisak košarkaša NBA: G

U ovom članku nalazi se spisak košarkaša, Nacionalne košarkaške asocijacije NBA, a čije prezime počinje na slovo G. Na spisku se nalaze igrači Nacionalne košarkaške lige NBL, Košarkaškog saveza Amerike BAA i Originalnog američkog košarkaškog saveza ABA, Za ostale košarkaše pogledajte članak Spisak košarkaša NBA. Napomena: Košarkaši koji su igrali u NBL prije ujedinjenja sa BAA su navedeni kurzivom, jer nisu navedeni u statistikama koje vodi NBA.

                                     

ⓘ Robert Sean Leonard

Robert Lawrence Leonard, poznatiji kao Robert Sean Leonard, američki je filmski i pozorišni glumac, najpoznatiji po ulogama dr. Jamesa Wilsona u seriji Dr. House i Neila Perryja u filmu Društvo mrtvih pjesnika.

                                     

1. Biografija

Odrastao je u Ridgewoodu, gdje je i pohadao srednju školu prije nego je studirao na univerzitetima Fordham i Columbia. Zbog činjenice da postoji još jedan glumac s istim imenom, Leonard je uzeo bratovo ime Sean kao svoje srednje ime na članskoj kartici Udruženja filmskih glumaca.

Dobio je jako pohvalne kritike za ulogu u filmu In the Gloaming 1997, koji je režirao Christopher Reeve. U Entertainment Weekly navedeno je da Leonard "radi prvoklasan posao žonglirajući mješavinom Dannyjevog očajavanja, želje da nekom bude potreban i zajedljive šaljivosti".

Leonard je tri puta nominiran za nagradu Tony 1993, 2001. i 2003, osvojivši je jedino 2001. u kategoriji najboljeg glumca u predstavi za ulogu A. E. Housmana u Izumu ljubavi Toma Stopparda. Godine 1988. takoder je igrao Romea u drami Romeo i Julija u produkciji Riverside Shakespeare Companyja 1990. i 1991. godine.

Leonard je igrao dr. Jamesa Wilsona, šefa odjela za onkologiju u FOX -ovoj hit-seriji Dr. House.

Leonard je dobar prijatelj s kolegom iz serije Dr. House, Hughom Lauriejem, kao i s Ethanom Hawkeom, prijateljem iz djetinjstva i kolegom iz filma Društvo mrtvih pjesnika. S njim i još trojicom kolega Jamesom Waterstonom, Steveom Zahnom i Frankom Whaleyem osnovao je pozorišnu kompaniju Malaparte. Oženjen je jahačicom Gabriellom Salick s kojom ima kćerku Eleanor r. 2009.